Hjälp

Vad ska jag välja? Vad är ePub? Här får du svar

Vad är Bibblis?

Bibblis är ett e-bibliotek som drivs av Årstaskolan i Stockholm, med böcker av elever på Årstaskolan. Det är en arena för eleverna att publicera det arbete de gör i skolan, men också för att ta arbetet vidare och jobba med MIK (medie- och informationskunnighet).

Bibblis startades 2012 och har haft hundratusentals nedladdningar av elevernas böcker sedan dess.

Låna bok

Du behöver varken ha ett lånekort eller vara medlem för att låna böcker hos oss. Det enda du behöver göra är att leta upp den bok du vill läsa och klicka på ”rätt” lånelänk för rätt filtyp. Länkarna är de stora röda låneknapparna som finns på varje boksida.

PDF? EPUB? iBooks? Vilken ska jag välja?

För att så många som möjligt ska kunna läsa böckerna på så många olika plattformar som möjligt, så finns böckerna minst i två olika format. Här listar vi vilken fil som passar vilken plattform:

iBooks – Om du har en iOS-enhet (iPad eller iPhone) så ska du välja denna. Det kräver dock att du har appen Apple Books installerad och har du det inte är det bara att ladda hem gratis från AppStore. Dessa böcker kan innehålla både text, ljud, bild och video.

EPUB – Om du har en iOS- eller Android-enhet ska du välja denna. Samma gäller som ovan och det finns massor av EPUB-läsare att ladda hem på Google Play. Dessa böcker kan innehålla både text, ljud, bild och video.

PDF – Om du vill läsa böckerna på en dator ska du välja denna. PC eller MAC spelar ingen roll och nästan alla smarta mobiler och paddor läser pdf:er. Välj PDF om inget annat fungerar. Dock visar PDF bara text och bild, så du missar ljud och video (om det finns i boken).

Ladda ned e-boksläsare

Det finns massor av appar att ladda ned som kan läsa e-böcker. Här nedan tipsar vi om två som du kan ladda ned gratis.

Apple Books

Gratis e-boksläsare att ladda ned från App Store för iPhone och iPad.

ReadEra

Gratis e-boksläsare att ladda ned från Google Play för Android.