2017

Våra mardrömmars stad

Våra mardrömmars stad

Skräckantologin Våra mardrömmars stad innehåller dikter och illustrationer av elever från klass 8a och 8b på Årstaskolan. Eleverna har inspirerats av verkligt ruskiga platser från förr som Galgbacken i Hammarbyhöjden, Kolerakyrkogården och vårt blodiga Gamla stan (Stockholm blodbad). De har även hämtat inspiration ur skönlitteraturen som John Ajvide Lindqvist skräckroman Låt den rätte komma invilken de läst i sin helhet samt noveller av skräckmästaren Edgar Allan Poe. Eleverna har även inspirerats av dagens Stockholm och sina egna erfarenheter av stadens mörka vrår. Titeln är lånad av Per Anders Fogelströms mest kända verk Mina drömmars stad. Skräckantologin är ett ämnesöverskridande samarbete mellan Bild och Svenska hösten 2017.
NonSens Fiction – lektionsupplägg
NonSens Fiction – lektionsupplägg

NonSens Fiction – lektionsupplägg

Lektionsmaterial för ca 5 lektioner för övning i beskrivande text ("faktatext") i år 4-6. Materialet, som bygger på tanken om att elever blir bättre textproducenter om de får ljuga emellanåt, är grunden till Årstaskolans prisbelönta skolprojekt riktigtsant.se Materialet finns i formaten Keynote (för apple-enheter) och pdf (för alla men utan påbyggnadseffekter och möjlighet att redigera). Observera att en keynote-fil kan se stökig ut om du öppnar det med ett annat program, t.ex. Powerpoint.
The Bellington Hotel

The Bellington Hotel

“Well, now” said Bella.“The hotel’s grand opening is under way.” She waved a to-do-list as if it was very warm in the room. “Well, we are also expecting to very famous and important guest’s, arriving tomorrow,” said Jack. "Mr. and Mrs. Hall, they are very rich and have a very expensive cat. We have to take very good care of them".
Hälsningar från Årsta

Hälsningar från Årsta

Den här boken innehåller micronoveller och dikter skrivna av elever i klass 8b och 8c på Årstaskolan våren 2017. Per Anders Fogelströms mest kända verk Mina drömmars stad har varit en inspirationskälla till projektet och eleverna har på olika sätt arbetat med boken i svenskundervisningen under skrivprocessen.
En modell för novell – Lektionsupplägg
En modell för novell – Lektionsupplägg

En modell för novell – Lektionsupplägg

En grundrecept för att skriva mörka noveller i mellanstadieåldern. 18 färdiga lektionsupplägg med fokus på berättarteknik, grammatik, tempus, dialog och respons. Materialet finns i formaten Keynote (för apple-enheter) och pdf (för alla men utan påbyggnadseffekter och möjlighet att redigera). Observera att en keynote-fil kan se stökig ut om du öppnar det med ett annat program, t.ex. Powerpoint.
Är du redo att dö?

Är du redo att dö?

Tjugotre mörka noveller av tjugotre unga författare från Årstaskolan i Stockholm. Skrivna under våren 2017 med handledning av lärare Josef Sahlin. E-boken är publicerad på Årstaskolans boksajt bibblis.se i april 2017. Novellerna är skrivna utifrån en lärarhandledning av Josef Sahlin med namnet En modell för novell. Handledningen finns även den att ladda ner på bibblis.se
HJÄLP VI ÄR UTELÅSTA

HJÄLP VI ÄR UTELÅSTA

Tre syskon är utelåsta! Emilia kommer på att de kan knacka på oss grannen. Kommer planen fungera?
Diamantfallet

Diamantfallet

Tvillingarna Lydia och Miriam hittar ett vackert vattenfall. Vattenfallet är ingången till en magisk värld. Det finns regnbågar och enhörningar men också många farligheter.
Resan till Chile

Resan till Chile

Thea och Ella reser till Chile med familjen. Småsyskonen försvinner! Hur ska Thea och Ella hitta dem? Kanske följa ett glitterspår?
De borttappade nycklarna

De borttappade nycklarna

Ludde och Wille är i skogen och ska gå hem. Men Wille ramlar i leran och hans nycklar försvinner...
Mardrömshunden

Mardrömshunden

Bella får en konstig dröm, om en mardrömshund som fångar barn! Men finns den på riktigt?
Leo och Engla på Gröna Lund

Leo och Engla på Gröna Lund

Leo och Engla är med mamma på Gröna Lund. Några karuseller får inte barn åka. Engla vaktar Leo när mamma åker. Men Leo springer iväg!
Kroko vill inte gå till tandläkaren

Kroko vill inte gå till tandläkaren

Kroko är en 5-årig krokodil som är rädd för att behöva borra med en stor borr i sin mun, för idag så ska han till tandläkaren. När han är framme och har satt sig i en stor blå stol så ber tandläkaren att Kroko ska öppna munnen...men det vill ju inte Kroko. Följ med Kroko och se vad det är som händer efter att han inte vill öppna munnen!